I alla typer av verksamhet finns det risk för brand. Det enda som behövs är brännbart material, syre/luft och tillräckligt mycket värme/tändenergi.

Mängden brandfarligt material runt omkring oss har ökat och i dag står vi inför ett dramatiskt förändrat brandförlopp – under de senaste 20 åren har tiden från brandstart till övertändning med höga temperaturer och stora rökmängder mer än halverats. Kravet på tidig upptäckt och snabba insatser är således mer aktuell än någonsin.

Om en brand väl startat är tiden den viktigaste enskilda faktorn. Det är tiden från brandstart till upptäckt och påbörjad insats som är avgörande. Ju längre tid till upptäckt desto svårare konsekvenser. Därför är förebyggande brandskydd, t ex brandlarmsystem av största vikt.

Vid nästan alla skadebränder uppstår stora mängder av flyktig brandaerosol (rök). För en tidig upptäckt av brand är alltså rök den viktigaste brandkaraktäristiken. I vissa sammanhang och miljöer kan dock andra brandfenomen vara aktuella.

Man använder sig av tre huvudprinciper för branddetektering, som var för sig omfattar flera olika typer:

- Rökdetektering
- Flamstrålningsdetektering
- Värmedetektering

Kontakta gärna Thomas på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0511-125 00 för mer information.

Tele & Säkerhetstjänst i Skara AB · Box 21 · 532 21 Skara · Telefon: 0511-125 00 · Fax: 0511-125 40 · ts@ts-skara.se
Gå till toppen